Chleb

Babcia Regina - produkcja wyrobów regionalnych - Puszcza BolimowskaPieczenie chleba w naszej rodzinie ma bardzo długą tradycję gdyż od najdawniejszych czasów nasze korzenie związane są ze wsią polską. Niektóre linie naszej rodziny wywodzą się z niezależnych rolników, inne z rzemieślników, a inne ze ziemskiej szlachty polskiej, dokładnie rodziny Wilskich już w 4 pokoleniu.

Do dnia dzisiejszego wypiekamy chleb w tradycyjny sposób w piecach glinianych wypalanych drewnem. Nasze chleby nie mają ulepszaczy oraz wytwarzane są na zakwasie. Pieczemy tylko z mąki żytniej i nie używamy pszennej co zapewnia dużo lepsze właściwości zdrowotne naszego chleba niż pieczywo ogólnie dostępne w sklepach.

W naszej ofercie są dostępne 3 rodzaje chleba:

Chleb żytnio-razowy – Jest to chleb żytni z mąki raz mielonej z otrębami, wypiekany w formach prostokątnych. Waga jednego bochenka to ok. 3 kg. Jest to chleb o wyrazistym smaku, doskonale nadający się i pasujący do smalcu czy zamoczenia w śmietanie i posypaniu cukrem.

Chleb żytni – Jest to chleb z mąki żytniej z ostatniego przemiału co nadaje temu chlebkowi delikatny smak z dodanym siemieniem lnianym. Siemię nie nadaje smaku ale polepsza właściwości trawienne dzięki czemu chlebek nie leży na żołądku mimo że jest sytny. Bochenki formowane są na kształt kopca a średnia jego waga oscyluje około 2 kg.

Chleb ziarnisty – Jest to blok z samego ziarna. 16 gatunków ziaren jest zlepione niewielką ilością otrębów oraz miodu i zakwasu a następnie zapieczone.

Nasze chleby potrafią być świeże nawet do 8 dni.